Kära Hoppetvänner!
Bland Er finns Brantevikare i förskingringen, stolta över det historiska arvet. Bland Er finns många vars hobby är knuten till sjöfartshistoria och seglande skepp. Ett stort antal av Er bor i Brantevik på hel eller-halvtid och har blivit varse vår fantastiska historia. Och slutligen finns det ett litet, litet antal vänner här på Brantevik, som är ättlingar till de ursprungliga Brantevikarna.
Det var dessa som genom sitt entreprenörskap och sin djärvhet sörjde för att Brantevik under ett åttiotal år rörde sig från sin position som det yngsta fiskeläget vid Österlens kust till att anses vara den största skutorten i Sverige.
En viktig förklaring till denna utveckling kunde vara att man etablerade sig i en tid som gav andra möjligheter och större frihet åt den fiskande befolkningen än denna tidigare haft. Att i denna möjligheternas tid stärkas av en kraftig nybyggaranda med siktet höjt mot horisonten hade säkert stor betydelse för utgången.
Vår ort visar på en framgångssaga som är väl värd att bevara!
När Assuransföreningen Hoppet år 1955 inte längre fick fortsätta sin försäkringsverksamhet eftersom endast ett fåtal seglande skutor fanns kvar, avgick hela dess styrelse och flyttade sin verksamhet till den några år tidigare bildade Stiftelsen Hoppet. Med kulturella och humanitära syften satte man därefter igång att skapa ett Museum. Vårt Sjöfartsmuseum.
Från försäkringsverksamheten hade man tagit med sig fastigheten byggd 1924, samt en summa pengar, sagd att uppgå till omkring 130.000 kronor. Detta var år 1955. Idag har vi år 2019. Och sedan dess har Stiftelsen Hoppet kärleksfullt tagit hand om Museet och dess skal, fastigheten. Museet utvecklas sakta men säkert, det finns fortfarande mycket material att sätta tänderna i, och många föremål att vårda och berätta om.
Just nu består Stiftelsen av åtta styrelseledamöter och två suppleanter. Vi arbetar helt på ideell basis. Det är vi som sköter om både Museets besökare och Museet självt. Vi är rädda om den buffert vi har, för vi har ju även en fastighet att sköta.
Vi har nyligen sökt och fått medel för en värmepump, och nu har vi i stället för oljeeldning en miljövänlig värme! Härligt! Kvarstår dock att elen är väldigt dyr, och att vi fortfarande har stora kostnader för uppvärmning vid uthyrning av lokalerna under vintersäsongen. Övriga ansökningar gav oss också bidrag, bl.a. från en av Landshövdingefonderna, och så fick vi en summa benämnd lokalbidrag från Simrishamns Kommun. Alla bidrag är behövda, och mottages med tacksamhet!
Vi arbetar på att marknadsföra oss, med hopp om att få fler besökare, men det är nog dessvärre så att vi även i framtiden måste acceptera att större delen av Stiftelsens intäkter kommer från vår uthyrningen av våra lokaler. Dock är vi glada över att kunnat konstatera att Stiftelsens verksamhet under de senaste åren i stort sett gått jämnt ut!!
Ännu gladare blir vi när vi nu tänker på Stödföreningen, för som Ni förstår, så är Ni verkligen ett stöd. Vårt förhållande har existerat sedan 1993 då Stödföreningen bildades, och om sanningen skall sägas, så är det vi och Ni, som tillsammans får Sjöfartsmuseet Hoppet att gå runt. En fantastisk tanke som tål att tänkas en gång till! Vårt hus, som bara står där som en självklar del av samhället, år efter år, ett koncentrat av vårt förflutna, dock okänt för många. Så viktigt, men ändå så ointressant för många att frågan om hur dess existens fortfarande är möjlig efter alla dessa år aldrig ställs. Vi och Ni! Ingen annan.
Tack vare Er har vi fått vårt larm reparerat och uppdaterat – en mycket viktig sak till en stor kostnad. Det känns skönt att ha ett larm med utryckning av väktare i det fall ingen av oss i styrelsen kan ila iväg till Hoppet och kolla läget. Larmet täcker både inbrott och brand. Den stora faran är elden. Skulle brand utbryta och sprida sig vore det slutet för Museet. Många av våra föremål är unika, och går förstås ej att ersätta. Risk för inbrott finns, men är nog mindre än tidigare eftersom den marina konstens attraktion troligen minskat, då priserna på sådana alster sjunkit kraftigt under senare år. För oss spelar detta ingen roll. Våra marinmålningar visar Brantevikarnas fartyg och det är det viktiga för oss! Och dessutom är en marinmålning ofta till slut det enda som visar att ett fartyg levt och funnits till! Kort sagt en form av dokumentation. I Storbritannien fanns bland andra en numera nyupptäckt marinmålare vid namn Reuben Chappel. Vi har två målningar av honom.
Marinmålningar kunde man troligen tapetsera hela England med, och det verkar inte som om alla människor insåg hur viktiga och intressanta dessa egentligen var. När ett Museum som specialiserat sig på denne Chappel började eftersöka hans verk för att göra en samlingsutställning, var det många tillfrågade personer som förklarade att dom haft tavlor av Chappel, men att dessa hade dom slängt. Ganska sorgligt och förskräckligt! Vi har sedan förra året också kunnat skaffa en ny dator, användbar i många sammanhang. Och vi har inhandlat ställ för blädderblock som dels skall användas för att närmare presentera det gamla Branteviks föreningar, dels göra en exposé över viktigare händelser å orten. Detta är bara två av de ting som kommer att presenteras på dessa så användbara ”blädderblock”.
Vi vill gärna än en gång påtala att de gåvor i form av dokument och föremål som Stiftelsen Hoppet tar emot aldrig hamnar i vare sig container eller sopsäck.
Vi får fortfarande in betydelsefulla gåvor, både föremål & dokument. Vi fortsätter att utveckla Museet genom olika projekt, och försöker också uppdatera oss på det tekniska planet. Möjligheterna att utveckla Museet förefaller med utgångspunkt i befintligt material nästan oändliga. Kort sagt finns det anledning att se optimistiskt på framtiden!! Nyligen påpekade en av stödmedlemmarna att vi, om vi presenterade den totala information som vi har om vår ort och livet där, så skulle vi säkert vara i det närmaste unika!! Vi funderar över hur en sådan presentation skulle kunna läggas upp. Hur som helst kan man säga att vi har “koll på läget”!
Vad nytt annars ?
Det mest iögonenfallande är att så gott som samtliga våra fartygsmodeller nu placerats ut i stora salen, och och är inglasade. En del står på på rullbord, en del har flyttats in i glasade montrar. Det är en imponerande och intressant samling som nu möter besökaren.
Anton Perssons anhöriga skänkte oss denna medalj, och vi har nu medelst putsning återgett den sin forna glans. Ännu kraftigare lyser Styrman Perssons bragd, och vi berättar om denna i vår monter i vilken vi presenterar ett foto av bragdmannen själv. Tidigare har endast ett foto av ”Expedits” omkomne kapten Alfred Nordström funnits tillgängligt. I samma monter finns också en minnesplakett med tack till besättningen på Höganäsfartyget S/S HEDDA, som under befäl av Kapten Lars Christoffersson från Brantevik, i oktober1954 undsatte och räddade 8 man ur RIKKE SKOUS 20-taliga besättning.
Skutorna som seglar fram på Hoppets alla kaptenstavlor förmedlar en bild av en god och stabil tillvaro. Vi som betraktare skänker nog inte mången tanke åt hur snabbt denna nästan idylliska bild kunde förändras. Sjöfararna och deras familjer visste, men sjöfarten var deras liv, de måste försöka acceptera villkoren och vara optimistiska, och det är troligt att man med tillgivenhet betraktade det stolta skepp som hyste en make eller en son.
Härmed i stort sett det senaste från vårt Museum! Vi hoppas att dessa nyheter livat upp Er, och att Ni nu börjar fundera på att vallfärda hit! Just nu står våra nylackade portar öppna (flankerade av fräscht nymålade fönster) mellan kl 14 och 17. Vi väntar ivrigt på Er! Skulle det nu vara så att Ni inte finner någon tid för besök före den 16 augusti, förtvivla ej! Slå en signal till nedanstående telefonnummer och beställ en tid, så kommer vi och öppnar! För medlemmar i Stödföreningen har vi alltid fri entré!
Ett alternativ till ett besök “in real life” är att besöka vår nyrenoverade hemsida som heter branteviksmuseum.com (man kan också söka på Sjöfartsmuseet Hoppet).
Än en gång STORT TACK för er moraliska och pekuniära support!
Nu önskar vi Er återigen varmt välkomna! Vi väntar på Er!
Med de bästa Brantevikshälsningar från
Stödföreningen för Sjöfartsmuseet Hoppet
genom
Gunilla Olsson
Alla som önskar besöka Museet, fråga någonting, överlämna någonting, välkomna att ringa: 0414/ 221 37, 0414/ 224 62 eller 0414/ 225 33! Vår nyrenoverade hemsida heter branteviksmuseum.com och där kommer vi framöver att försöka hålla Er a jour med läget. De kommande augustikonserterna, torsdagarna den 1, 8, 15 & 22 (alla kl 19) kommer också att presenteras där!